Storfebonden med shoppestopp

Storfebonden med shoppestopp

I 2014 sa Marianne Meidell opp jobben som barne- og ungdomsarbeider, og ble bonde på fulltid. Nå driver hun gården på Løten sammen med mannen sin, med 560 mål med korn og 150 mål med gress. 200 mål tilhører gården.

Flor kjeledress


- Jeg har alltid vært glad i dyr, og det å få lov til å jobbe med natur og dyr var noe jeg hadde skikkelig lyst til. I 2012 startet jeg smått med sauer, for å ha noe å drive med på gården, og i 2014 tok jeg steget og ble bonde på fulltid. Nå har mannen min og jeg hvert vårt foretak, der jeg har hovedansvaret for kuene og mannen min for hønene, forteller Marianne.

Ku og kos


På gården har de 30 ammekuer, og 7500 høner, som lager økologiske egg. Selv om Marianne og mannen har hvert sitt ansvar, jobber de også sammen. Og de treffes som regel til lunsj. Livet på gård er alt annet enn rolig, men Marianne stortrives som bonde.

- Det å jobbe hjemme har alltid vært en drøm. Nå har jeg mulighet til å jobbe på gården, sammen med dyrene og familien min, og jeg stortrives med det valget.

Opptatt av klima og miljø

Marianne bruker ofte Instagram som plattform til å vise livet på gården. Her deler hun oppturer, nedturer og hva det innebærer å drive gård med blant annet beitedyr. Hun er engasjert i miljø og klima, og retter ofte fokus mot bærekraft på sine kanaler.

- Kuen blir jo på mange måter sett på som klimaverstinger, så da er jeg opptatt av å vise at den gjør mye bra for utmarka vår også, og for andre arter. Jeg har en forkjærlighet for beitedyr, og for beite i utmark. Dette har gjort at jeg har hatt mye verv i landbruket, og vært engasjert der. Akkurat nå har jeg en pause for å ha fult fokus på jordbruket, men jeg har veldig lyst å komme tilbake til det senere, for det er utrolig lærerikt.

Kunnskap og informasjon er noe Marianne er svært opptatt av. Hun mottar mange tilbakemeldinger på at folk liker å følge henne på sosiale medier, og lærer mye om landbruk på hennes kanaler.

Bonde fikser gjerde

- Jeg får mange positive tilbakemeldinger, og det er utrolig hyggelig. Det er en drivkraft, og en motivasjon som gjør at jeg vil fortsette å dele hvordan det er å drive gård og være bonde i dag. Bonden er så utrolig viktig, og jeg håper vi kan fortsette i lang, lang tid fremover.


Shoppestopp

Da korona brøt ut fikk Marianne en skikkelig tankevekker. Veien fra nettbutikk til postkassa ble plutselig mye kortere enn før, og Marianne tok seg selv i å bestille alt for mye på nett.

- Jeg husker at jeg tenkte «hva er det jeg driver med?», når det ene plagget etter det andre dukket opp i postkassa. Jeg gikk litt inn i meg selv, og begynte å tenke enda mer på klima. På TV 2 Hjelper deg fortalte de at klimautslippet på en jakke tilsvarer produksjon av 2000 hamburgere, og da bestemte en venninne og jeg oss for at vi skulle innføre shoppestopp i hele 2022. Jeg driver jo også med storfe, som er litt under lupen med tanke på klimautslipp, så da kutter jeg drastisk ned på shoppingen, og kan spise storfekjøtt med bedre samvittighet, reflekterer Marianne.

Shoppestoppen innebærer at Marianne ikke kan kjøpe nye klær i løpet av hele året, med unntak av ett eller to nødvendige plagg som Marianne og venninnen hennes avtalte i starten. På spørsmål om hun har kjøpt disse plaggene enda, svarer Marianne nei.

Kvalitetsplagg

Marianne håper at hun gjennom shoppestoppen kan endre handlevanene sine, og at hun fremover bare kjøper klær av god kvalitet som varer lenge. Hun oppdaget Flor gjennom Facebook, og setter disse klærne høyt på lista over plagg hun ønsker å investere i.

Bonde med shoppestopp


- Klærne er utrolig holdbare. Borrelåsen, knappene og glidelåsen blir ikke ødelagt, og plaggene varer år etter år. Jeg kjøpte en Våronn arbeidsbukse i 2018, og har brukt den nesten hver eneste dag. Buksen er fremdeles like hel, og jeg bruker den enda.

Godt brukt Flor bukse


Tidligere i juni var Marianne med på fotoshoot med Flor, for å presentere den nye kjeledressen. Marianne har bare lovord å komme med om den nye kjeledressen, og gleder seg til den kommer i butikk.

- Disse kjeledressene er så anvendelige, og kan brukes til nesten alt! Stoffet er robust, og det kjennes ut som det tåler mye. Helt super for meg å bruke i kalvingen også, da jeg skjønte det sånn at den er vannavvisende. God og romslig rundt hoftene, og mulighet for stramming. Nei, dette fikk dere til! Jeg har skikkelig sansen for Flor, avslutter hun.

Flor kjeledress - arbeidsklær for kvinner


Og selv om man fort kan bli litt beskjedne av sånn skryt, så er Flor veldig beæret av å være på shoppinglisten til en bærekraftig og miljøvennlig bonde med shoppestopp.

Tilbake til bloggen