Helt øverst i Sivlevegen på Voss, og enda litt lenger, ligger gården til Grete og mannen Endre Rode. Gården ligger tilsynelatende beskjedent til fra hovedveien, men åpner seg i et stort og frodig område idet man går inn grinden fra baksiden. Med en nydelig utsikt mot Voss, er dette et sted man fort finner roen. Likevel er det ikke utsikten man umiddelbart blir oppmerksom på. Omringet av vakre fjell og natur, ligger en oase av en hage, som bugner av blomster, planter og flere finurlige artefakter. Dette er resultatet av 40 år med selvlært hagearbeid.
- Jeg skulle bare ha en liten hage, også har den bare vokst seg større og større, ler Grete.
Hagen er innarbeidet med flere stier, små broer, sitteplasser, drivhus og plantekasser. I tillegg har naturen bidratt med en vakker elv som renner gjennom tomten. Et eventyrland, rett og slett.
- Jeg vil ikke fortelle hvor mange timer jeg bruker her i uken. Men av og til kan jeg være her ute hele dagen. Med en liten pause for å lage middag, selvsagt.
En fri hage
For Grete er hagen et sted hun går for å koble av. Hun har ingen klar plan på hva hun skal gjøre, og hagen blir til litt slik som den vil selv. Å la blomstene vokse fritt er viktig for Grete, og hun blander gjerne flere typer blomster og planter. Langs den ene stien vokser det hele tre sorter sammen. Først kommer det snøklokker, så kommer påskeliljer og til slutt blomstrer vårkjærminne.
- Denne rekka begynte som èn liten blomst som jeg drog med meg fra butikken. Nå er det tusenvis av dem, forteller Grete mens hun peker på den meterlange stien med vårkjærminne.
- Har du en favorittplante?
- Oi, det er vanskelig å svare på… Kanskje Geranium, eller Storkenebb som noen kaller dem? De liker jeg veldig godt. De er lettstelte, svikter ikke og vokser godt.
Interessen for hage har Grete også fått bruke i jobben. Hun har nemlig jobbet mange år på Hageland på Voss. Når Flor møter henne stiller hun opp i Våronn arbeidsbukse.
- Jeg bruker ikke annet enn denne buksen når jeg jobber i hagen. Hageland har også kjøpt arbeidsbukser fra Flor til alle de ansatte, så disse brukes hver dag på jobb, forteller Grete.
Kaster aldri matavfall
Men hvordan får man denne fantastiske hagen? Grete har ett tips som hun mener er avgjørende for den gode veksten i hagen sin. Likt som hos mennesker, kommer den største skjønnheten innenifra. Dette gjelder også for planter, og det er jorden som spiller den avgjørende rollen. Grete har ikke kastet en eneste pose med matavfall på 40 år.
- Mitt beste tips? God jord. Alltid. Lag deg en god jord, og bruk det du har og ta vare på avfall i stedet for å levere det til miljøstasjonen. Les deg opp på mikroorganismer, og prøv deg litt fram. Jeg dekker alltid jorden med kompost eller gammelt gress. Også er det veldig viktig å ikke få ugress. Så det prøver jeg alltid å unngå, og sjekker ofte, forteller hun.
Slik ser det ut når Grete dekker jorden med gammelt gress.
Ett av hennes beste tips for å få en fin og sunn hage.
Et historisk museum
Hver eneste krok i hagen har en historie, og Grete viser frem og forteller med stor entusiasme. Å gå gjennom hagen til Grete er som å besøke et historisk museum. Et sted står en gammel plog, et annet sted er en gammel trillebår, som skillevegg henger en gammel dør, på hellene står et bord laget med en arvet bordplate og en blomsterpotte, og med inngangen henger en rusten sykkel med en lyslenke. Til og med den gamle skrivepulten hun gjorde lekser på da hun var liten har blitt restaurert til et plantebord.
Dette var pulten Grete gjorde leksene sine på da hun var liten.
Bordplaten er byttet ut, men benene er de samme.
En av mange sitteplasser i hagen til Grete. "Teppe" på gulvet har hun malt selv.
Blomstene har barnebarnet laget.
Grete er opptatt av miljø og bærekraft. En god del av møbler og pynt er gjenbruk av ting hun har fått eller restaurert selv. Selv om hun også kjøper en del nytt gjennom jobben på Hageland, er hun opptatt av en god balanse mellom gjenbruk og nye ting. Kreativiteten har ingen grenser for Grete, og jo mer hun slipper den fri, jo større blir den.
- Selv om jeg nå har blitt pensjonist, er hverdagen like travel som før. Jeg håper at jeg kan få mer tid til hagen fremover, for jeg har mange planer og ideer på lur. Instagram og Pinterest er et farlig sted å være av og til, jeg finner så enormt mye inspirasjon der!
Slik så hagen ut for 30 år siden. Dette bilde er datert til juni 1989.
Ikke ferdig
I 40 år har Grete bygget og plantet på hagen. Man skulle nesten tro at det snart ikke var plass til mer, men med en stor tomt er det enda areal som ikke har sett sitt fulle potensial.- Den er nok ikke ferdig helt enda, men en dag må jeg vel gi meg, ler Grete.