Siderdronningen i Hardanger! 🍎👑

Siderdronningen i Hardanger! 🍎👑

Det er en frisk høstmorgen tidlig i oktober, og jeg er på vei for å besøke en hardtarbeidende og tøff dame i Hardanger.


Damen jeg snakker om er selveste Hardangerbonden – Ingrid Sekse. Hun imponerer oss via Instagram hvor hun deler ærlig både oppturer og nedturer fra hverdagen som eplebonde i Hardanger.

På gården har de i dag ca 10.000 epletrær fordelt på syv ulike eplesorter. På et godt år blir det høstet ca 90 tonn epler.

Sammen med mannen tok de over gården for 10 år siden. Ingrid som aldri hadde tenkt å bli bonde, valgte likevel å satse på familiegården på Sekse i Hardanger. Læringskurven ble bratt, Ingrid kunne lite om gårdsdrift og hadde aldri kjørt traktor før. I tillegg hadde de to små barn da de tok over, og Ingrid som er utdannet lærer jobbet på en barneskole i nærheten. I dag jobber Ingrid fulltid på gården og har en travel og aktiv hverdag.


Ingrid har for lengst blitt glad i å kjøre traktor.

Hva liker du best med å være bonde?
Å jobbe ute med praktisk arbeid er det beste med å være bonde, og å plukke epler er den kjekkeste jobben! Da ser jeg resultatet av arbeidet mitt gjennom året. Det er en god følelse. Jeg kan ta opp et eple og si «dette har jeg dyrket». Og jeg kan tenke på alle som drikker eplemosten og eplesideren vi har laget på gården. Det syns jeg er stas.Ingrid sin favorittaktivitet - å plukke epler!

Hva er du mest stolt av?
Jeg er stolt av produktene våre! At vi har stått på og hatt troen på det vi lager og turt å satse og gjort store investeringer i driftsbygg og produksjon. Siden vi tok over har vi lagt inn all kapital i gården og vi jobber sent og tidlig for å få dette til. Å være bonde er mer en livsstil enn en jobb. Jeg rekner aldri betaling i timer, men heller verdien det gir meg og familien. Gode øyeblikk sammen på gården er gull verdt. At barna våre ser at vi klarer målene vi setter oss og ikke gir opp betyr mye. 


Ingrid med tre ulike sorter eplemost - alle laget av 100% eple.

Hvordan kommer du på alle gode ideene til ditt kreative innnhold på Instagram?
Ideene bare detter ned i hodet, og da må jeg gjøre noe med det med en gang. Jeg lager ikke en plan for innhold, jeg deler det som er naturlig for meg i øyeblikket. Jeg tror det appellerer til mange at jeg deler ærlig både fra gode og utfordrende dager. Folk liker tydligvis å se litt negative følelser i monitor også, og ikke bare et nasjonalromantisk glansbilde. Det kommer alltid til å være oppturer og nedturer, og jeg syns det er viktig å dele begge disse sidene av livet. Når det er vanskelig og tungt å være bonde er det likevel aldri et alternativ å gi seg. Det er bare å jobbe på videre og tenke fremover! Innlegget mitt som har fått størst rekkevidde, har flest likes og blitt mest delt er bilde av meg med arbeidshender hvor jeg skriver om meg selv og mine drømmer for fremtiden. På et døgn hadde jeg 1000 flere følgere. 


Bonden og drengen i sving i produksjonslokalet på gården.

Så hva er dine drømmer for fremtiden?
I innlegget skrev jeg litt flåsete at jeg drømmer om å skrive bok. Jeg er utdannet lærer og liker å formidle. I tillegg sa jeg at jeg drømmer om å komme på Lindmo. Det må være lov å sette seg høye mål. Nei, for å være ærlig håper jeg at både jeg og mannen min kan jobbe fulltid på gården i fremtiden. I dag jobber jeg fulltid på gården, mens mannen – eller drengen som han blir kalt på Instagram jobber borte i perioder. Det kan være tungt å dra lasset alene, og vanskelig å klare å løse alle oppgaver. Når han er hjemme jobber vi sammen og det er fint å være to om arbeidet og planene for fremtiden. Jeg drømmer også om at vi har mer besøk på sidersmaking på gården, og at vi klarer å lage det til en unik opplevelse. Jeg tror vi har lært enda mer, og klarer å lage enda bedre produkt av eple. Også hadde det vært godt kunne jobbe litt mindre om noen år…

Det har vært inspirerende å høre Ingrid sine tanker om livet som bonde. Med denne innstillingen har vi virkelig troen på at Hardangerbonden kommer til å nå langt! Vi ønsker Ingrid masse lykke til videre med gårdsdrift og spennende prosjekt! 

Tilbake til bloggen