Kledd for fremtiden!

Kledd for fremtiden!

Jorunn Øye driver en familiegård med sau, storfe, geit og hest i Sauda. Hun er fjerde generasjon som driver, og overtok gården i 2010. Datteren Anne Sigrid har alltid vært aktivt med i driften. Da moren begynte å bruke arbeidsklær og kjeledress fra Flor ønsket Anne Sigrid seg sin egen Flor-dress, og hun spurte Kristin hvorfor vi ikke laget arbeidsklær til jenter. For dressen til mor såg jo både god og fin ut! Hun laget en detaljert tegning av en kjeledress til barn som hun sendte til Kristin i posten da hun var 7 år. Nå, tre år senere, har hun endelig fått sin helt egen Flor barnedress!   

Jeg er nyskjerrig på å høre mer om både historien bak barnedressen, gården og dyrene hos Anne Sigrid, så jeg ringer for å slå av en prat.   

Hei Anne Sigrid! Kan du fortelle meg om gården du bor på?  

- Gården vi bor på heter Kjerringtveit. Det var visst en gammel dame som bodde her alene og drev gården for mange år siden og derfor fikk plassen det navnet. Jeg har bodd her hele livet.

På gården har vi 3 hester, 8 storfe, 12 geiter og rundt 100 vinterfôrede sauer. Jeg har fem egne sauer. Den første sauen jeg fikk heter Tilli. Hun har to døtre som heter Brøyteprikken og Tillikos. Også har jeg Klara Klegg og Lusi. Klara Klegg har fått navnet sitt fordi hun er litt innpåsliten og spiser på håret mitt når hun får tak i det. Brøyteprikken er en svart sau med et mønster som ser ut som et brøyteskjær i fjeset, også har hun en stor hvit prikk på brystet.

Vi har også tre hester som jeg er veldig glad i. Juni Lykke er eldst og er 14 år, så hun har vært her hele livet mitt. Det har alltid vært hest på gården. Nå eier mor ene hesten og morfar de to andre. Men han bor i nabohuset så de får gå på beite sammen.

Også har jeg to favoritt-geitekje som ble født i vår og de heter Hedvig og Lykle.

Hva liker du best å gjøre på gården?

- Egentlig liker jeg best å ri og å holde på med sauene. Jeg rir på Juni Lykke sammen med mor. Også driver jeg på en måte litt dressur med sauen min Lusi. Jeg har lært henne noen triks, og hopper litt hinder og sånn med henne.  Hest og sau er favorittdyrene mine.  

Hvordan kom du på ideen om at Flor burde lage en barnedress?  

- Fordi mor hadde Flor-dress og den var så fin og god og det virket så kjekt å ha en sånn! Min fjøsdress var litt hard i stoffet, litt ubehagelig og litt vanskelig å bevege seg mye i. Så derfor tegnet jeg en barnedress og sendte tegningen til Kristin i posten. 

Og hvordan er det nå å endelig ha fått sin egen Flor-dress?  

- Veldig bra og kjekt! Jeg er litt stolt siden jeg tegnet det første forslaget til en Flor barnedress. Også er det stas at jeg fikk bruke den aller første dressen, og si hva jeg syns om den. Jeg har ikke fått brukt den så mye ennå siden det har vært litt varmt i sommer. Men nå tror jeg at jeg kommer til å bruke den en del inne i fjøsstellet framover. Og på våren for eksempel bruker jeg dressen mye under lamminga.  

Er du fornøyd med dressen, eller er det noe vi skulle ha gjort annerledes? 

- Dressen ble litt annerledes enn den jeg tegnet, men jeg ble fornøyd likevel! Dressen er god å gå med og mykere i stoffet enn de jeg har hatt før. Den kjennes også litt varmere enn andre fjøsdresser og det er bra. Nå ønsker jeg meg kanskje også en skikkelig arbeidsbukse!

Hva vil du bli når du blir stor?

- Jeg vil bli bonde! Og drive med sau, hest og geit. Jeg er veldig glad i dyr.

Anne Sigrid forsetter å fortelle ivrig om dyrene sine og livet på gården. Nå gleder hun seg til å få alle sauene hjem fra fjellet, hvor de har vært på fjellbeite i hele sommer. Sist helg hadde de sauesanking og fikk hjem ca 200 sauer og lam. Både Tilli, Klara Klegg og Lusi er på plass, så nå mangler hun bare de to siste.

Jeg takker for en hyggelig prat, og for at Anne Sigrid gav oss den gode ideen om å lage en kjeledress for barn. Vi gleder oss til å se små og store barn ta i bruk dressen i sin aktive hverdag!

Merk: Anne Sigrid har sin unike barnedress med en annen farge enn de barnedressene som kommer for salg da dette er en godkjent vareprøve. 

Tilbake til bloggen