Fra skuffelse til skatt!

Fra skuffelse til skatt!

Veslemøy Tveter Alm er en driftig bygdekvinne som bor sammen med familien på Ingelsrud Gård i Eidskog. Denne damen har mange jern i ilden, og er kjent for sin kreativitet og store arbeidskapasitet. Gjennom vinterhalvåret driver hun sin egen systue på gården hvor miljøvennlig produksjon og gjenbruk er i fokus. Hun skaper unike spesialsydde plagg av hovedsakelig overskuddstekstiler fra møbelstoff. Og nylig har hun også blitt skaper av Flor redesign! 

Fra håpløs utfordring til et bærekraftig valg

Hva skulle vi gjøre med et lite lager av feilproduserte bomullsbukser? Mye ressurser har blitt brukt i produksjonen, og alt ville gå tapt om vi kastet buksene. For ikke å snakke om hvordan det ville påvirke miljøet negativt. Med dette i bakhodet var det helt uaktuelt for oss å kaste så mye godt bomullsstoff. Vi ville gjøre et bærekraftig valg vi kunne stå for.

Fra ide til fantastisk gjenbruk!

Ideen om å sy om buksene til andre produkt hadde vi hatt en stund, men hvem kunne hjelpe oss og hadde tid, kunnskap og ressurser til å gjennomføre et slikt prosjekt? Plutselig bare slo det oss, Veslemøy Tveter Alm selvsagt! Denne driftige bygdekvinnen driver gård med både sau, gårdsturisme med overnatting, aktiviteter og arrangement, i tillegg til å drive sin egen systue på gården i vinterhalvåret. Hun er svært opptatt av miljøvennlig produksjon og gjenbruk, og passet derfor som hånd i hanske til prosjektet vårt.

- Jeg ble umiddelbart glad for forespørselen og takket ja med en gang. Prosjektet varmet hjertet mitt, tenk å få være med å redde eit plagg opptil flere ganger! Når jeg fikk tilsendt buksene kjente jeg at plaggene hadde en nydelig bomullskvalitet, så selv om utførelsen av buksene ikke holdt mål, har stoffet fremdeles masse levetid igjen. Noe av det jeg også satte veldig pris på med dette prosjektet var tydelige føringer fra Flor om at vi ikke skulle lage noe, bare for å lage noe. Det skulle redesignes til brukervennlige produkt som vi faktisk trenger, forteller Veslemøy entusiastisk. 

Unike redesignede produkt

Med samme verdigrunnlag som oss satte Veslemøy i gang med produksjonen. Med kreativitet og motivasjon på topp ble flere produkt sydd og vist fram, før Møysøm og Flor sammen landet på noen produkt vi stolt kan vise frem og selge som Flor Redesign!

- Jeg har jo vokst opp i tekstilbransjen, farfar startet Norheim trikotasjefabrikk på Gjøvik i sin tid og mamma har i mange år drevet Kjolesenteret på Lillo som selger alt av tekstiler og sytilbehør. Til Flor sitt redesign-prosjekt har jeg brukt detaljer fra begge disse. Glidelåsene på hagevesken er frå Norheim-fabrikken, og hagevesken har stropp, klips og fòr fra Kjolesenteret. Bare for å nemne noen eksempel. Dette gjelder detaljene på de andre produktene også. Det er gøy å klare å lage gjenbruksprodukt fra a til å. For å gjøre prosjektet gjennomført har jeg brukt samme rosenrøde tråd til å sy alle produktene. En rød tråd i prosjektet i dobbeltforstand! Jeg lar meg begeistre over gode tiltak og den røde reparasjonstråden er inspirert av DNTs Returen, som reparerer turklær med rød tråd.

Utgangspunkt, utfordringer og utførelse

I utførelsen av prosjektet har Veslemøy hatt fokus på å utnytte så mye som mulig av stoffet i buksene. Hun har hatt to ulike bomullsbukser å jobbe med; en snekkerbukse og en arbeidsbukse. Av snekkerbuksa har hun klart å trylle frem hele fem ulike produkt. Av overdelen har det blitt to barneforklede, et av framstykke og et av bakstykke. Av nedre del av lår, kne og øvre del av legg har det blitt flere scrunchies, eller tykke hårstrikk som vi kaller det. Av nedre del av buksebeinet har det blitt en stilig hageveske / rumpetaske. Og av resterende stoff hun laget kortholder. Av arbeidsbuksen har hun laget en tøff multitaske av nedre del av buksa, flere scruncies av nedre del av lår, kne og øvre del legg og også her har hun laget kortholder av stoff som er til overs.

- Produktene har litt ulik utseende fordi vi ville bruke alt stoffet som var mulig, og det har resultert i små designforskjeller. Noen kortholdere har f.eks. helt glatt stoff, mens andre kommer med noen ekstra sømmer eller en sideliggende lomme. Jeg liker at disse detaljene viser at det redesignede produkt har levd et liv, og engang vært noe annet. Jeg har hatt noen utfordringer med utførelsen fordi jeg vanligvis som syerske legger min flid i at produktene skal være plettfrie i utførelsen og sømmene skal alltid være sydd i riktig retning. Mye av dette måtte jeg legge vekk i dette prosjektet, for her handlet det om å utnytte mest mulig stoff, med flere sømmer, lommer og detaljer. Lommer er praktisk på arbeidsbukser, men litt mer utfordrende på redesign! Jeg måtte sy i retningene som var mulig og ingen av de ferdige produktene er således perfekte. Alle viser på en eller annen måte at stoffet har levd et liv og vært noe annet. Jeg måtte tenke nytt rundt gjenbruk og at i redesign kan mye av verdien også handle om historien bak produktet, skjønnhetsfeil også har verdi!

Redesign av klær – en kreativ og bærekraftig tilnærming

Redesign av klær handler om å gi gamle plagg nytt liv gjennom kreativt arbeid og bærekraftige løsninger. I en tid hvor moteindustrien er en stor bidragsyter til miljøforurensning, har redesign blitt et viktig verktøy for både å redusere avfall og fremme en mer ansvarlig konsumkultur for både selger og kjøper. Veslemøy var lei «fast fashion» med plagg som ikke passer kroppene våre – og som i tillegg blir raskt slitt, ødelagt og utdatert. Hun tok et kurs i å sy kåper og da var det gjort. Hun forsatte å sy og har ikke sett seg tilbake. Gjennom Møysøm syr hun spesialtilpassede plagg, hvor kunden selv er med på å velge ut stoffet og lager design til plagget som en føler seg vel i.

- Jeg har alltid vært kreativ og likt å skape. Og når det gjelder buksene deres likte jeg veldig godt kampanjen dere hadde i fjor hvor dere ba kundene deres om å redde buksene og reparere eller redesigne disse selv. Jeg kjøpte faktisk tre stykk. Når dere nå spurte om jeg ville redesigne de resterende buksene ble jeg igjen veldig begeistret for at dere ville gi plaggene nytt liv i stedet for å kaste dem. Som ihuga bygdekvinne i Hedmark Bygdekvinnelag brenner jeg for at vi skal leve mer bærekraftig slik som det var naturlig før, reparere det en har i stedet for å kaste og kjøpe nytt. Jeg vil bidra til at håndverk og kompetanse blir videreført og går i arv. Da er det fint å kunne si at jeg har vært med på dette bærekraftige prosjektet!

Gå til de flotte redesignete produktene

Tilbake til bloggen