Hedda Hosås I ullundertøy på panseret

Full gass for Hedda Hosås

Vossajenta Hedda Hosås er ikke redd for å trakke litt ekstra hardt på gasspedalen. I november signerte hun med det britiske motorsportlaget Veloce Racing, og forrige uke var hun i Dubai og øvde på å kjøre i sand med Polaris. Dette året satser hun på motorsport på fulltid, og håper å kunne gjøre det til sitt levebrød.

Klokken er 12 en tirsdags formiddag. Hedda er på vei til Bergen, hun skal ta PCR-test for å kunne reise til Saudi-Arabia. Telefonen om å reise fikk hun samme dagen. Etter turen til Dubai fikk hun altså litt over 24 timer hjemme på Voss.

- Det kan være jeg må steppe inn som reservefører på laget, i et løp i Saudi-Arabia. Jeg vil vise at jeg virkelig vil dette her, og sier ja med en gang jeg får en ny mulighet, forteller Hedda over telefonen.

Hedda Hosås sjekker oljenivå

Den store drømmen

Hedda var 15 år da hun bestemte seg for å begynne med motorsport. Det startet da hun og storebror fikk være med pappa på bilcrossløp, og etter dette var det ingen vei tilbake.

- Da jeg var 16 år begynte jeg med bilcross. I årene etter ble det bare mer og mer bil.

- Men hvorfor motorsport?

- Den følelsen, og det adrenalinet jeg får når jeg kjører… det er en ubeskrivelig følelse. Når jeg kjører så er alt annet bare borte, og alt jeg fokuserer på er kjøringen. Det blir nesten som en terapi, og jeg er bare til stede i akkurat det øyeblikket. Det betyr alt for meg, forteller Hedda med stor glede og engasjement.

Frem til høsten 2021 jobbet Hedda som bilmekaniker på Biltunet på Voss, men i slutten av november fikk hun et tilbud hun ikke kunne si nei til. En team manager fra det britiske motorsportlaget Veloce Racing hadde sett Hedda på banen i Danmark, og ville at hun skulle komme å prøvekjøre for dem. Her imponerte hun stort, og før hun visste ordet av det signerte hun kontrakt og ble en del av laget. Nå er hun reservefører for Veloce Racing, som konkurrerer i Extreme E, et mesterskap med kjente navn som Lewis Hamilton og Nico Rosberg.

Hedda Hosås i gult ullundertøy fra Flor

Miljø og likestilling

I Extreme E blir det bare brukt elektriske biler, og alle lag består av èn kvinne og èn mann.

- Jeg synes det er veldig kult at det er likestilt. Med en kvinne og en mann på hvert lag, kjører de samme banen hver sin gang. At det er elektriske biler er også veldig bra. Det er et kult opplegg.

Selv om likestilling står høyt i Extreme E, er det ikke slik i alle greiner av motorsporten. Hedda forteller at det i rallycross er en klar overvekt av menn, og at det i de danske mesterskapene hun har deltatt på nesten bare har vært menn på lagene. Likevel ser ikke Hedda på det å være kvinne i en mannsdominert idrett som noen utfordring. Hun tror mye av grunnen til at hun har klart seg så godt i miljøet, er personligheten hennes.

- Jeg er veldig frempå, og er ikke redd for å drite meg ut. Dette tror jeg er en fordel. Jeg føler at om en er jente, så må man på en måte jobbe litt mer for å komme inn i gjengen, og virkelig vise at man vil det. For meg faller dette naturlig, og jeg trives i miljøet, forteller Hedda.

På spørsmål om hvilke reaksjoner hun har fått på valg av idrett svarer hun at disse nesten utelukkende har vært positive.

- Folk er veldig interessert. Det er jo ikke så normalt at en jente på 20 år satser på motorsport. Så de fleste reaksjonene har vært positive. Likevel er det jo alltid noen som ikke har helt troen, men da får jeg bare enda mer lyst til å bevise det motsatte, sier hun og ler.

Hedda Hosås på panseret

Ingen normal hverdag

Da vi spør Hedda hvordan en normal hverdag ser ut for henne, får vi en god latter tilbake. For Hedda er ingen dag lik, og hun blir stadig kastet ut i nye ting, og nye muligheter. Særlig etter at hun begynte å satse på motorsporten på fulltid.

Men om jeg skal svare sånn generelt, så starter jeg dagen med trening. Det er viktig å være i god fysisk form, så det bruker jeg mye tid på. Ellers jobber jeg en del med sponsorarbeid, og kjører go-cart, forteller Hedda.

- Hvordan er det å være 20 år, og allerede vite hva du vil gjøre i livet?

- Jeg er veldig sikker i min sak. Det er selvsagt en stor risiko å ta, men det er dette jeg vil drive med, og da må jeg bare satse. Om det ikke går så har jeg i hvert fall prøvd.

Selv om hun har tatt ett års permisjon fra jobben som bilmekaniker, er hun også innom på sin gamle arbeidsplass når hun får tid til det. Dette er en ordning hun er veldig glad for å kunne ha.

Hedda Hosås sjekker under panseret i Våronn-bukse

Og veien videre?

For fremtiden har Hedda et klart mål; å kunne gjøre motorsporten til levebrød.

- Før var målet mitt å bli verdensmester, men dette har endret seg litt de siste årene, og nå fokuserer jeg mer på å klare å gjøre motorsporten til levebrød. Å kunne leve av drømmen min er det som er målet, og hovedgrunnen til at jeg gjør dette. Karrieremessig håper jeg å vinne det danske mesterskapet til neste år. Den store drømmen er å delta på Rally Dakar, og være en av få kvinner som gjør det bra der. Det hadde vært skikkelig kult, avslutter Hedda.

Alle foto: Hunnålvatn media

Tilbake til bloggen